Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2011-10-11 00:05:35.0

Екскурсія в Науково-технічну бібліотеку імені Г.І. Денисенка – маятник Фуко та рідкісні видання

     7 жовтня 2011 року студенти-першокурсники нашого факультету відвідали Науково-технічну бібліотеку імені Г.І. Денисенка (НТБ) НТУУ «КПІ». Бібліотека нашого університету була заснована у 1898 році, її першим директором та бібліотекарем в одній особі став М.Ф. Біляшевський, відомий історик, етнограф та археолог. Сьогодні НТБ є однією з найкращих університетських бібліотек не лише України, але й Європи.
Екскурсія по бібліотеці розпочалася з розповіді про маятник Фуко, встановлений в НТБ 24 лютого 2011 року.
    Як відомо, цей прилад наочно демонструє обертання Землі. Перший такий маятник сконструював французький вчений Жан Бернар Леон Фуко у 1851 році, провівши дослід в підвалі власного будинку, а пізніше продемонструвавши його науковій спільноті у паризькому Пантеоні. Елементи цього, першого маятника зараз зберігаються у паризькому Музеї мистецтв та ремесел.
     Маятник, що знаходиться в НТБ, внесений до Національного реєстру рекордів України. Довжина маятнику становить 22 м, вага кулі – 43 кг, а її діаметр – 28 см. Наш маятник Фуко вважається найбільшим у СНД та одним з найбільших у Європі, його офіційно визнано єдиним в Україні та другим за низкою параметрів у світі.


  6 вересня 2011 року поруч з маятником було відкрито бюст його винахідника Жана Фуко.
З екскурсії студенти довідалися багато цікавого з історії маятнику та про самого Жана Фуко й були вражені наочною демонстрацією роботи приладу – бо цей винахід дійсно унікальний у своїй простоті.
Після розповіді про маятник Фуко студентів запросили у залу рідкісних книг, де вони побачили унікальні видання, датовані ще XVIII сторіччям. Одне з них – це підручник з хімії 1732 року. Також студентам цікаво було подивитися на портрети відомих діячів слов’янської культури. Серед них Нестор-літописець, Степан Дропан та інші наші видатні земляки, які зробили внесок до розвитку нашої культури.

     Після екскурсії, яку провела М.О. Мірошниченко, завідувачка відділу соціально-економічної і художньої літератури, студенти мали можливість задати запитання працівникам НТБ, роздивитися унікальний фонд рідкісних книг й власними очима побачити вражаючу портретну галерею «Українці в світі», розміщену на всіх поверхах НТБ. З бібліотеки студенти виходили повні нових вражень та гордості за свою Альма-Матер.

 
 Новини ( 211 ... 225 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 181, зареєстрованих: 0, гостей: 181. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського