Про факультет Вступ на ФПМ Навчання Деканат Інформаційний розділ
укр eng    
Пошук Довідка
 
 Новини факультету | 2011-12-26 11:19:35.0

Інтерв'ю з розробниками порталу


Антон Голіков
З нагоди 5-річчя web-порталу ФПМ кореспондент факультету взяла інтерв’ю у розробників Олега Кодинця та Антона Голікова.
-    Коли з’явилась ідея створення порталу?
Антон: - Після третього курсу університету ми влаштувалися на роботу в компанію Інком. Там ми працювали із великою web-орієнтованою системою автоматизації документообігу. На той момент ми бачили як переваги, так і недоліки системи. З іншого боку кафедра СКС на той час мала дуже простий web-сайт, який складався із кількох статичних html-сторінок. Ми зрозуміли, що наші знання та можливості можуть бути дуже корисними для факультету, та запропонували викладачам реалізувати проект по створенню web-порталу кафедри.
Пізніше, після запуску сайту кафедри, Дичка Іван Андрійович та Сулема Євгенія Станіславівна звернулися до нас із пропозицією створити портал факультету прикладної математики. Відверто кажучи, це було приємно. Це свідчило про те, що ми вдало виконали перший проект  та зарекомендували себе як серйозні студенти, здатні доводити свої ідеї до реального корисного результату. Також на той момент ми бачили можливості вдосконалення нещодавно створеного порталу кафедри, тому ідея створення більшого порталу нас дійсно зацікавила. Так приблизно сім років тому почалося створення web-порталу ФПМ. Ми дуже задоволені тим, що до цього часу портал працює на користь факультету.
-    Чи було для Вас це складним завданням?
Олег:  -  Важко сказати. Саме по собі завдання досить складне та об’ємне. Але на той час ми жили цим проектом. Вихідні та вечори були повністю зайняті втіленням ідей. Але кожен день бачити, як в системі з’являються нові можливості і просто на очах система росте та розривається - це без сумнівів було варте тих зусиль.
-    У Вас виникали якісь труднощі при втіленні ідей?

Олег Кодинець

Антон: - Так, основною проблемою була кількість самих ідей :) Ми не встигали реалізовувати все, що хотіли. Хоча вже сьогодні бачимо, що не всі можливості системи активно використовуються користувачами. Відверто кажучи, на той час нами більше керувала жага до реалізації ідей, ніж проведення досліджень для визначення необхідного та достатнього набору можливостей системи.
Щодо технічних труднощів, то ми вважаємо, що в тому чи іншому об’ємі вони виникають в будь-якому проекті, але найбільш запам’яталося завдання реалізації ієрархії груп. Для того, щоб забезпечити максимально гнучке управління доступом в системі, нам необхідно було реалізувати можливість створення будь-якої ієрархії груп. Тобто одна група мала входити до іншої групи, але кількість рівнів таких входжень не обмежується, до того ж на будь-якому рівні до групи безпосередньо міг входити і будь-який користувач. При цьому функція визначення входження користувача до будь-якої групи мала давати булеву відповідь моментально (навіть якщо, наприклад, користувач входив до підгрупи 100-го рівню). В системі, з якою ми працювали в компанії Інком, ця проблема вирішувалась за допомогою кешування прав доступу. Але нас таке рішення не влаштовувало, тому що в такому разі будь-які зміни в ієрархії груп не могли в той самий момент змінювати права користувачів в системі. Ця проблема була вдало вирішена, і це було значне досягнення для того часу.
-    Хто чим займався з розробників?
Олег:  -  Я займався web-частиною порталу (розробка велася на базі Java-технологій), за Антоном була розробка структури даних та процедур (він використовував PostgreSQL). Протягом всієї розробки ми дотримувалися чіткого розділення бізнес-логіки системи та рівня відображення.


Процес підготовки конвертів

-    Скільки людей займалось розробкою порталу?

Антон: - В основному двоє - я та Олег, але на деяких етапах нам допомагали інші студенти - Шакало Ольга (дизайн), Алла Штацька (тестування, та наповнення системи контентом), Микола Онай та інші. Найбільша кількість учасників проекту була в момент підготовки конвертів із пам’яткою користувача та логіном і паролем для доступу в систему. Ми пам’ятаємо, як вся кімната в гуртожитку була заповнена цими конвертами, адже вони були підготовлені для кожного зі студентів та викладачів факультету. Це були дуже веселі та по-своєму щасливі моменти нашого студентського життя :)
Також ми хочемо виразити особливу подяку Сулемі Євгенії Станіславівні, Орловій Марії Миколаївні та Дичці Івану Андрійовичу за підтримку, без якої ми самі б не довели цей проект до кінця, а можливо й взагалі не розпочали б.
-    Я знаю, що Ви постійно удосконалюєте портал. Які останні зміни?
Олег:  - В листопаді ми додали можливість переглядати новини факультету у форматі RSS, на сторінці розкладу для зручності додали номер поточного тижня. Також ми трохи оптимізували деякі сторінки сайту, щоб вони коректно відображалися у сучасних браузерах, адже сайт розроблявся 5 років тому.
-    Розкажіть, будь ласка, цікаві історії з навчання.
Олег: - Важко згадати щось конкретне, адже історій було багато. Перше, що спало на думку - це зайняття з дискретної математики Михайла Лукашевича - іноді доходило до того, що ми вже не могли дихати від сміху. Навіть згадки про це викликають посмішки :) Цікаво було дізнатися, що пізніше він став головою представництва Asus в Україні.
-    Як склалася Ваша кар’єра?


Випуск магістрів


Антон: - Моя - досить спокійно, в Олега - більш насичено :))
Я працював розробником, аналітиком, керівником проектів, а зараз очолюю підрозділ в компанії Інком. З Олегом ми починали працювати разом, пізніше він став технічним керівником одного цікавого стартапу. Згодом мені вдалося переконати Олега знову долучитись до нашої команди, чим я пишаюся:) Зараз ми знову працюємо разом та продовжуємо створювати та реалізовувати цікаві ідеї:)
-    Дякую за цікаву розповідь. І наостанок Ваші побажання студентам ФПМ.
Антон: - Я бажаю студентам впевненості та сміливості для реалізації своїх ідей. Пам’ятайте, що тільки таким чином створюються нові проекти, системи, компанії...
Олег: - Не втрачайте зв’язок з факультетом, тому що, на наш погляд, досвід з реальних проектів дуже позитивно впливає на підготовку нових спеціалістів, робить їх більш "актуальними", та робить для них навчання цікавішим.
Як казав Антон у своєму виступі на Ярмарку професій "КПІ запрошує до співпраці" ,– «Якщо не ви, то хто?»

Бажаємо вам успіхів!
 
 Новини ( 196 ... 210 )
RSS
  Початок - Назад - Вперед - Кінець
 
Зараз на сайті користувачів: 12, зареєстрованих: 0, гостей: 12. Команда порталу Статистика Карта сайту
Copyright © 2006 Факультет Прикладної Математики КПІ ім. Ігоря Сікорського